Webshop
Antifreeze.png

Bleko blog

Anders ondernemen + tips

Door:   Iris van Heesch 29 april, 2020

roadCorona tijd. Wat doet dat met je bedrijf? Hoe ga je om met de veranderingen? Welke weg moet je inslaan?Thuiswerken of niet?  Allemaal vragen waar elke ondernemer en personeelslid op dit moment mee te maken heeft. In dit blog helpen we je op weg bij de nieuwe manier van ondernemen. Zodat jij met een frisse blik verder kunt.

Creatief ondernemen

Veel bedrijven kunnen op dit moment niet op de gebruikelijk wijze ondernemen. Dat vraagt om aanpassingen. Niet iedereen is hier even goed in. Het vergt creativiteit en lef om buiten de gebaande paden te denken en te handelen. Hoe ga je hier mee om?

Bedenk dat je klanten er nu nog steeds zijn. Ze moeten alleen op een andere manier worden benaderd. Verdiep je daarom in je klant en hoe je ze nu kunt helpen. Kwamen je klant voorheen bij je bedrijf artikelen inkopen, maar aarzelen ze nu om rond te lopen? Biedt aan de gewenste artikelen klaar te leggen bij de balie. Of maak je bedrijf op bepaalde tijdstippen vrij voor privé tijd voor je klant. Veilig en één op één tijd met je klant. Vraag je klant hoe je hem beter kunt helpen.

Loop je al enige tijd rond met ideeën voor veranderingen? Nu is het de tijd om deze ideeën in praktijk te brengen. Iedereen snapt dat het bijzondere tijden zijn, onorthodoxe oplossingen horen daarbij. Niet zo creatief? Kijk naar anderen, vraag je klanten waar ze behoefte aan hebben en brainstorm met je collega's. Het kan je allemaal helpen om je business aan te passen naar de huidige omstandigheden.

Thuis werken

home officeWe werken meer thuis dan ooit. Maar ook dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Hoe maak je de scheiding tussen werk en privé? Kun je je werk goed doen en tegelijkertijd voor je kinderen zorgen?

Het lijkt zo heerlijk om in je thuis kloffie achter je computer te gaan zitten, maar doe dit niet! Sta op je gebruikelijke tijd op en houdt zoveel mogelijk vast aan je ochtend routines. Hierdoor is het makkelijker om ook in je werkritme te komen en te blijven. Maak het liefst gebruik van een aparte ruimte om thuis te werken. Zo kun je aan het eind van de dag de ruimte afsluiten en krijg je meer rust in je hoofd.

Ook voor kinderen is routine erg prettig. Maak een schema waar zowel jij als je kinderen zich aan kunnen houden. Gebruik de pauzes om ook zelf even je gedachten op iets anders te zetten. Daarna kun je er weer tegenaan.

Thuis werken is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Er kunnen dan ook frustraties ontstaan tussen collega's. Want doet hij of zij nu echt wel zoveel thuis? Of is het een verkapte vorm van vakantie? Om dit soort misverstanden te voorkomen, is het belangrijk om in contact te blijven met elkaar. Samen werken aan het nieuwe ondernemen.

Vertrouwen is hier erg belangrijk. Overleg met elkaar waar je mee bezig bent, zonder daarmee te willen laten zien hoe "druk" je bent. Neem ook taken van elkaar over als dat nodig is, net zoals voorheen. Ook de grapjes op de werkvloer zijn natuurlijk nog steeds mogelijk, alleen nu vooral digitaal. Blijf dat doen, daardoor maak je het voor jezelf en je collega's leuk. En denk eens aan een vrijdagmiddag borrel via video bellen. Zo blijf je in contact met elkaar op allerlei manieren die voor de eenheid binnen het bedrijf zorgen.

Stressrubix cube

Weinig sociale activiteiten, thuis blijvende kinderen, terugvallende omzet. Allemaal zaken die kunnen leiden tot meer spanning.

Om daar goed mee om te gaan, is het van belang om actief te blijven, zowel mentaal als fysiek. Kies daarbij voor een matige inspanning. Denk aan bijvoorbeeld tuinieren, trap lopen of een denk spelletje, zoals de rubix kubus. Hierdoor worden je hersenen op een andere manier actief gebruikt en daardoor zorgen ze ervoor je emoties te controleren. Muziek is ook een belangrijke factor. Rustgevende muziek op de achtergrond zorgt voor een ontspannende afleiding.

Tips

  • Analyseer; leef je in in je klant. Waarom lopen de orders terug? Vraag het je klant.
  • Oplossen; probeer je klant zoveel mogelijk tegemoet te komen. Denk aan oplossingen die eerder niet binnen je bedrijfsvoering pasten. 
  • Afkijken; kijk hoe anderen het doen. Hierdoor zie je misschien ook mogelijkheden voor jezelf, waar je nog niet aan hebt gedacht.
  • Aanpassen; pas je bedrijf aan indien je klanten hierom vragen. Creativiteit kan voor meer omzet zorgen
  • Online; nog belangrijker dan ooit. Houdt het contact met je klant en met elkaar. Denk hierbij aan chat, video calls, mail en telefoon.
  • Ontspan; besef dat niemand 24 uur per dag 7 dagen in de week door kan werken. Af en toe een moment van rust is belangrijk om juist op andere momenten scherp te kunnen denken en handelen.

Stay Safe

gelukskat zwartPas goed op jezelf en op anderen in je omgeving. Houdt hierbij rekening met je medemens en denk aan de 1,5 meter afstand. Samen kunnen en gaan we dit overwinnen. Stay safe, stay at home and take care of eachother!!

Heeft je klant een vraag waar je zelf niet uitkomt? Neem contact met ons op. Wij denken graag met je mee in nieuwe oplossingen.

 

Over het Bleko Chemie Blog

Dankzij jarenlange ervaring weten wij waar we over praten als het gaat om brandbare en/of bijtende producten. In onze blogs delen we deze kennis.

Meld je aan voor blog updates

Laatste blogs