Webshop
Antifreeze.png

Bleko blog

Wasbenzine, thinner en terpentine: de verschillen en overeenkomsten

Door:   Bas Oldenburg 14 juni, 2019

Wasbenzine, thinner, terpentineAls inkoper in de schilder en doe-het-zelf branche kom je bij de inkoop van chemische producten voor talloze keuzes te staan. Hierbij speelt het uiterlijk van de producten een rol, maar zijn kwaliteit, prijs en veiligheid ook van groot belang. Keuzes waarvoor je het liefst de tijd wilt nemen, maar wat tijdens drukke werkdagen helaas niet altijd mogelijk is. En dat is jammer, want met de juiste kennis van de producten maak je een betere keuze. Om geen tijd te verliezen, helpen we je bij het maken van een weloverwogen keuze voor (nieuwe) producten in het assortiment aan vloeibare chemicaliën. We geven je een spoedcursus verschillen en overeenkomsten (her)kennen tussen wasbenzine, thinner en terpentine aan de hand van drie vragen. Zo wordt het selecteren van de juiste producten een stuk eenvoudiger!

Vraag 1. Het product: welke eigenschappen heeft het product?

Begin bij het begin en ga na uit welke stoffen het product bestaat. Dit helpt je bij het begrijpen van de toepasbaarheid van de verschillende stoffen en het inschatten van de kwaliteit. Want hoewel wasbenzine, thinner en terpentine alle drie als reinigings- of verdunningsmiddel gebruikt kunnen worden, verschillen de eigenschappen sterk van elkaar. Zo zijn wasbenzine en thinner snel verdampende oplosmiddelen terwijl terpentine veel trager verdampt.  Ze worden alle 3 gebruikt als verdunner maar wel voor verschillende soorten van coatings.

Als enige van de 3 is thinner een mengsel met een samenstelling die verschilt per fabrikant. Ook kunnen de producten van elkaar verschillen in kwaliteit, bijvoorbeeld doordat de gebruikte stoffen zijn verkregen via regeneratie.  Gebruikte stoffen worden dan bewerkt voor hergebruik, waardoor ze goedkoper worden, maar de kwaliteit wisselt.

Vraag 2. De toepassing: waarvoor kunnen de producten worden gebruikt?

Zowel terpentine, thinner als wasbenzine zijn kant-en-klaar producten en direct toepasbaar. Belangrijk voor jou als inkoper om de verschillen te kennen, zodat je de producten op de juiste manier in de markt kan zetten. Alle drie de producten zijn toepasbaar als verdunners van specifieke coatings én bruikbaar als reinigingsmiddel. De toepassingen van de verschillende producten staan hieronder voor je op een rijtje.

Terpentine is geschikt als:

  • Verdunning- of oplosmiddel voor verf, vernis, lak op oliebasis en alkyd verf
  • Reinigingsmiddel voor kwasten en verfrollen
  • Reinigingsmiddel voor verfvlekken op linoleum en parket

Belangrijk om te vermelden, is dat terpentine niet geschikt is als verdunningsmiddel voor latexverf, acrylverf en 2-componenten lakken. Daarnaast is terpentine ook niet geschikt als reiniger voor lijm- of schilderresten.

Thinner is toepasbaar als:

  • Verdunner voor spuitlakken
  • Oplosmiddel voor 2-componenten verf en lak
  • Reinigingsmiddel voor kwasten en verfspuiten

Om thinner te kunnen gebruiken als spuitlakverdunner moet ze wettelijk gezien vrij zijn van tolueen, een stof die beter bekend is als één van de organische stoffen die in smog aanwezig is. Deze beperking is er niet als je de thinner als reiniger gebruikt.

Wasbenzine is te gebruiken als:  

  • Verdunningsmiddel voor synthetische verven en spuitlakken
  • Reinigingsmiddel voor kwasten
  • Verwijdering van stickerresten en vet- en verfvlekken uit onder andere textiel

Een groot voordeel van wasbenzine is dat het snel verdampt.

Vraag 3. De selectie: hoe check je de kwaliteit?

Als inkoper weet je zelf het beste waar voor jou de prioriteiten liggen. Is vooral het uiterlijk ofwel de verpakking van de producten belangrijk, speelt de kwaliteit een hoofdrol of moet het product vooral zo goedkoop mogelijk zijn? Logische voorwaarden, maar het is goed om je te beseffen dat de kwaliteit van de verschillende producten en merken sterk verschilt. Ga daarom bijvoorbeeld na of de producten geregenereerd zijn. En hebben goedkope producten je voorkeur, houd er dan rekening mee dat een slechtere kwaliteit kan zorgen voor drogingsproblemen wanneer je klant ermee aan de slag gaat. Hierdoor droogt verf (te) snel of  te traag of zelfs helemaal niet. Ook kan een mindere kwaliteit leiden tot problemen bij het uitstrijken van de verf.

Ga voor duurzaam!

Op een verantwoorde manier omgaan met arbeidsomstandigheden en milieu is altijd een goed idee. Wil je de impact op het milieu zoveel mogelijk beperken dan is Terpentine ARBO een uitstekend alternatief. Het is minder brandbaar, de grondstoffen zijn biologisch afbreekbaar en de invloed op de droging is afgestemd op moderne verven waardoor de vloeiing verbetert.

Klaar voor de keuze?

Het aanbod aan wasbenzine, thinner en terpentine is groot, net als de verschillen in kwaliteit. Stel jezelf bij de keuze van producten bovenstaande vragen en kom tot een weloverwogen besluit. Heb je de keuze gemaakt en wil je meer weten over regelgeving rondom de inkoop van schadelijke en gevaarlijke stoffen? Download dan onze inkoopgids gevaarlijke stoffen. Hierin vertellen we je meer over vervoer, opslag en verpakking van gevaarlijke stoffen. 

inkoopgids gevaarlijke stoffen

Over het Bleko Chemie Blog

Dankzij jarenlange ervaring weten wij waar we over praten als het gaat om brandbare en/of bijtende producten. In onze blogs delen we deze kennis.

Meld je aan voor blog updates

Laatste blogs