Webshop
Antifreeze.png

Bleko blog

Wat is demiwater en wat zijn de toepassingen?

Door:   Bas Oldenburg 24 januari, 2019

wat is demiwaterWater is onmisbaar voor ons. Allereerst natuurlijk als dorstlesser maar daarnaast ook in de dagelijkse bezigheden en vele bedrijfsprocessen. Denk hierbij aan schoonmaken, industriële processen, medische toepassingen en land- en tuinbouw. De eisen die aan dit zogenaamde ‘technische water’ gesteld worden verschillen per toepassing en zijn afhankelijk van bijvoorbeeld het type equipment waarvoor je het gebruikt. In deze blog gaan we in op de toepassingen van ander water dan drinkwater, zoals demiwater.

Wat is demiwater?

Het drinkwater dat bij ons uit de kraan komt bevat kleine hoeveelheden mineralen die er smaak aan geven. Voor veel toepassingen willen we water waar deze mineralen uit gehaald zijn. Gedemineraliseerd water, oftewel demiwater, is ‘schoon’ en ‘puur’ water en ontdaan van vrijwel alle verontreinigingen, mineralen en zouten. Ondanks die puurheid is dit soort technisch water niet geschikt om te drinken. Juist die mineralen in ons drinkwater zijn goed voor onze gezondheid. 

 

Wat is het verschil tussen gedemineraliseerd en gedestilleerd water?

Van oudsher wordt de term ‘demiwater’ gebruikt voor water dat is gezuiverd met behulp van omgekeerde osmose. De naam ‘gedistilleerd water’ werd gebruikt voor water dat is gezuiverd door het aan de kook te brengen en de damp weer op te vangen. Het verschil tussen de twee termen zit hem dus in de techniek waarmee het water wordt gereinigd. Vroeger kon je met distilleren een hogere zuiverheid halen dan met demineraliseren. Maar tegenwoordig worden verschillende technieken vaak gecombineerd. Hierdoor worden demiwater en gedestilleerd water nu door elkaar gebruikt. Het is dan ook veel interessanter om te kijken naar welke mate van zuiverheid je nodig hebt voor de toepassing, dan simpelweg op een bepaalde term af te gaan.

 

Hoe bepaal je de zuiverheid van water?

De zuiverheid van water wordt veelal bepaald door de elektrische geleidbaarheid van het water. Het idee hierachter is dat zuiver water geen stroom geleid en dat opgeloste mineralen in water ervoor zorgen dat het geleidend wordt. De eenheid voor deze geleidbaarheid is µS/cm (Siemens) en de waarde wordt bepaald met een geleidbaarheidsmeter. Om een idee te geven van deze waardes zet ik een aantal soorten water en hun geleidbaarheid op een rijtje:

 • Zeewater:                                                          54000 µS/cm
 • Drinkwater:                                                       300 – 700 µS/cm
 • Onthard water thuis:                                       50 µS
 • Accuwater:                                                        8 µS
 • Koelwater voor bijvoorbeeld lasers:             5 µS
 • Elektronica processen (chips e.d.):                0,05 - 1 µS


Een ander zuiverheidsaspect van water is de zuurgraad. De zuurtegraad wordt uitgedrukt in de parameter pH waarbij 7 neutraal is. Om een idee te gegeven van zuurtegraden:

 • Cola:  2 – 3
 • Appelsap:  3 – 4
 • Mineraalwater bruis:  5 – 4.5
 • Bier: 4 – 5

Bij water met een lage geleidbaarheid zorgt het van nature opgeloste CO2 gas voor een lage pH. Dit betekent dat het water een hoge zuurgraad heeft, waardoor het de materialen en machines waarvoor het wordt gebruikt kan aantasten. Om dit te voorkomen moet het van nature opgeloste CO2 gas uit het water worden verwijderd. De zuurtegraad van technisch water gaat een rol spelen bij een pH van <5 dus het is verstandig om daarboven te blijven.

Normen voor gezuiverd water

Er zijn, afhankelijk van de toepassing, een aantal normen voor gezuiverd water. Allereerst is er van oudsher de norm VDE 0510/1.77 voor accu’s met een paragraaf over accuwater. Hoewel deze norm inmiddels is ingetrokken, wordt deze nog wel vaak genoemd. Tegenwoordig is de belangrijkste waarde voor accuwater in deze norm een geleidbaarheid van <10 µS/cm. Daarnaast zijn er een aantal technische standaarden waar gerefereerd aan kan worden door fabrikanten van equipement:

Parameter

ISO 3696: 1995

ASTM D1193-6

Grade 1

Grade 2

Grade 3

Type I*

Type II**

Type III***

Type IV

Geleidbaarheid bij 25 °C [μS·cm−1]

<=0.1

<=1.0

<=5.0

<=0.056

<=1.0

<=0.25

<=5.0

pH bij 25 °C

-

-

5.0 – 7.5

-

-

-

5.0 – 8.0

 

Welke zuiverheid voor welke toepassing?

Voor veel toepassingen stelt de fabrikant van de equipment eigen richtlijnen op voor de zuiverheid van het technische water. Het is belangrijk om te checken of het water dat je gebruikt overeenkomt met die richtlijnen. Aan de hand van de richtlijnen kan je leverancier je helpen om het juiste water te kiezen. Hieronder vind je enkele veelvoorkomende toepassingen met de benodigde zuiverheid:

 • Accuwater: 8 - 10 µS/cm
 • Stoomstrijkijzer: < 8 µS/cm
 • Koelwater voor bijvoorbeeld lasers: 5 µS/cm
 • Elektronica processen (chips e.d.): 0,05 - 1 µS/cm

 

Welk technisch water zet ik mijn schap?

Het meest gangbare technische water heeft een geleidbaarheid van <5 µS/cm en een pH-waarde van 5 – 7.5. Met water met deze zuiverheid kun je voor een groot gedeelte van de toepassingen vooruit. Binnen de professionele markt zijn de 5L en 25L veel gevraagde verpakkingen, terwijl de consument vaker voor een 1L of 5L verpakking kiest. Hoewel technisch water een product is met een relatief lage prijs, kan een verkeerd gekozen product veel schade veroorzaken aan materialen en equipment. Zorg dus dat je zelf goed geadviseerd bent over de toepassing ervan en zorg dat je ook jouw klanten hierover kunt informeren. De handvaten in de blog helpen je hopelijk om het juiste product in je schap te zetten. Wil je meer weten over het slim inkopen van technisch water en gevaarlijke stoffen? Download dan onderstaande inkoopgids.

inkoopgids gevaarlijke stoffen

 

Over het Bleko Chemie Blog

Dankzij jarenlange ervaring weten wij waar we over praten als het gaat om brandbare en/of bijtende producten. In onze blogs delen we deze kennis.

Meld je aan voor blog updates

Laatste blogs