Webshop

Bleko blog

Zelfgemaakte screenwash; is dat een goed idee?

Door:   Iris van Heesch 8 februari, 2024

D.I.Y. of niet?

screenwash schuimend 2

Het internet staat vol met allerlei tips om zelf voor een prikkie een screenwash voor je auto te maken. Maar zijn deze tips wel zo goed als ze zelf aangeven? In deze blog leggen we je uit waarom je beter een kwalitatief goede kant en klare screenwash kunt aanschaffen en zodat je veilig de weg op kunt.

Wat is zelfgemaakte screenwash?

Het maken van zelfgemaakte screenwash is een alternatief voor het kopen van kant-en-klare screenwash in de winkel. Bij zelfgemaakte screenwash mix je verschillende ingrediënten om een reinigingsvloeistof te maken voor je autoruiten. Dit kan bestaan uit water, alcohol, azijn en andere huishoudelijke producten. Het idee achter zelfgemaakte screenwash is dat het goedkoper is en je de ingrediënten waarschijnlijk al in huis hebt. Echter, er zijn enkele risico's verbonden aan het gebruik van zelfgemaakte screenwash.

Een belangrijk aspect om te begrijpen is dat de kwaliteit en effectiviteit van zelfgemaakte screenwash niet altijd gegarandeerd zijn. De verhoudingen van de ingrediënten kunnen variëren en dit kan invloed hebben op de prestaties van de screenwash. Bovendien kan zelfgemaakte screenwash niet specifiek zijn afgestemd op de behoeften van moderne autoruiten, die vaak een speciale coating hebben om water en vuil af te stoten.

Daarnaast kunnen sommige ingrediënten in zelfgemaakte screenwash schadelijk zijn voor je autoruiten. Bijvoorbeeld, azijn kan de coating op de ruiten beschadigen en sommige alcohol kan vlekken achterlaten. Het gebruik van de verkeerde ingrediënten of verhoudingen kan leiden tot strepen, vlekken en zelfs permanente schade aan je autoruiten. Daarom is het belangrijk om de risico's van zelfgemaakte screenwash goed te begrijpen voordat je het gebruikt.

De risico's van zelfgemaakte screenwash

Het gebruik van zelfgemaakte screenwash brengt verschillende risico's met zich mee. Ten eerste is er het risico van schade aan je autoruiten. Zoals eerder vermeld, kunnen bepaalde ingrediënten in zelfgemaakte screenwash de coating op de ruiten beschadigen en permanente schade veroorzaken. Dit kan resulteren in verminderde zichtbaarheid en een hoger risico op ongelukken.

En wat te denken van een enorme schuimende screenwash. Vaak wordt er als advies gegeven een eetlepel afwasmiddel toe te voegen als reinigende functie. Afwasmiddel is echter zo ontworpen dat het goed schuimt om ons het gevoel te geven dat het product goed reinigt. Maar juist deze schuimende werking wil je niet in je screenwash hebben. De gevolgen van afwasmiddel in je reservoir kunnen zijn dat het reservoir vooral gevuld is met schuim en je daardoor ook schuim op je ruiten spuit. De ruitenwissers zijn helaas niet ontworpen om een schuimende laag snel en effectief te verwijderen met als gevolg dat je minder zicht hebt doordat er schuim of vegen achterblijven.

Daarnaast kan zelfgemaakte screenwash minder effectief zijn in het verwijderen van vuil, vet en insecten van je autoruiten. Dit kan leiden tot verminderde zichtbaarheid tijdens het rijden, vooral bij slechte weersomstandigheden. Achterblijvende strepen en vlekken achterlaten, belemmeren je zicht nog mee.

Een ander risico is dat zelfgemaakte screenwash niet goed bestand kan zijn tegen extreme temperaturen. In koude omstandigheden kan de zelfgemaakte screenwash bevriezen, waardoor je ruitenwissers vast komen te zitten en je geen goed zicht meer hebt. In hete omstandigheden kan de screenwash verdampen, waardoor je geen bescherming hebt tegen vuil en insecten op je ruiten.

Kortom, er zijn verschillende risico's verbonden aan het gebruik van zelfgemaakte screenwash, van schade aan je autoruiten tot verminderde zichtbaarheid en belemmerd rijden. Het is belangrijk om deze risico's in overweging te nemen voordat je besluit om zelfgemaakte screenwash te gebruiken.

Alternatieven voor zelfgemaakte screenwash

In plaats van zelfgemaakte screenwash te gebruiken, zijn er verschillende veilige en effectieve alternatieven beschikbaar. Een van de beste opties is om een kwalitatief hoogwaardige screenwash te kopen bij een betrouwbare leverancier. Deze screenwash is speciaal ontworpen voor autoruiten en bevat ingrediënten die veilig zijn voor je autoruiten en de coating niet beschadigen.

Een andere optie is om kant-en-klare screenwash-concentraat te kopen en dit te mengen met water volgens de instructies op de verpakking. Dit zorgt ervoor dat je de juiste verhoudingen gebruikt en de screenwash effectief is in het verwijderen van vuil en insecten.

Tot slot kun je overwegen om je autoruiten regelmatig schoon te maken met water en een zachte spons. Dit is een eenvoudige en veilige manier om vuil en stof van je autoruiten te verwijderen. Zorg er wel voor dat je de ruiten droogt met een schone doek om strepen te voorkomen.

Kortom, er zijn verschillende alternatieven voor zelfgemaakte screenwash die veiliger en effectiever zijn. Het is de moeite waard om te investeren in een kwalitatief goede screenwash om de veiligheid en helderheid van je autoruiten te waarborgen.

Conclusie: kies voor veiligheid en kwaliteit

Hoewel het verleidelijk kan zijn om zelfgemaakte screenwash te maken vanwege de kostenbesparing en het gemak, is het belangrijk om de risico's in overweging te nemen. Zelfgemaakte screenwash kan schadelijk zijn voor je autoruiten en leiden tot verminderde zichtbaarheid tijdens het rijden. Het is daarom verstandiger om te kiezen voor een kwalitatief goede screenwash die speciaal is ontworpen voor autoruiten.

Door te kiezen voor veiligheid en kwaliteit, zorg je ervoor dat je autoruiten schoon en helder blijven, zonder strepen, vlekken of schade. Investeer in een betrouwbare screenwash en geniet van een optimale rijervaring met een goed zicht op de weg. Je eigen veiligheid en die van anderen op de weg zijn het waard.

Download de Inkoopgids gevaarlijke stoffen

Over het Bleko Chemie Blog

Dankzij jarenlange ervaring weten wij waar we over praten als het gaat om brandbare en/of bijtende producten. In onze blogs delen we deze kennis.

Meld je aan voor blog updates

Laatste blogs