Webshop
Groene wallpaper

Bleko blog

R.S. Antivries en Antivries. Bijna dezelfde naam, maar compleet verschillende producten. Hoe zit dat?

Door:   Iris van Heesch 21 oktober, 2021

Bleko Antivries en r.s. antivriesAntivries lijkt een simpele benaming voor wat het product doet. Het zorgt dat het niet bevriest. Alleen wordt de term antivries op verschillende manieren gebruikt, waardoor er nogal eens verwarring ontstaat over het product. In dit blog leggen we je uit wat de beide producten precies zijn en waarvoor ze gebruikt worden. Op deze manier is het voortaan voor jou duidelijk wat de verschillen zijn en kun je je klant hierover ook goed inlichten. 


Antivries, wat betekent het? 

Antivries is een middel dat aan (gedemineraliseerd) water wordt toegevoegd zodat het vriespunt van de vloeistof wordt verlaagd. Hierdoor biedt het product bij koude omstandigheden een bescherming tegen bevriezing en de daaruit volgende schade. Antivries wordt vaak toegepast in technische installaties die water gebruiken. 

Koelvloeistof en antivries

Koelvloeistof is bedoeld om te koelen. Deze vloeistof zorgt dat de warmte die vrijkomt in een verbrandingsmotor, afgevoerd wordt. Zo wordt oververhitting voorkomen. Deze koelvloeistof moet natuurlijk aan heel wat eisen voldoen. Hoge temperaturen, maar ook vorsttemperaturen moeten geen probleem zijn voor de vloeistof. Daarom bevat koelvloeistof ook een antivries. Koelvloeistof bestaat uit gedemineraliseerd water met toevoegingen. Onder andere MEG en antischuimmiddelen worden toegevoegd aan het water om zo de werking te verkrijgen die gewenst is. Omdat er verschillende type motoren zijn, zijn er ook diverse varianten koelvloeistof ontwikkeld. Elk met hun eigen eigenschappen. Zie ook de blog over de verschillende coolants https://www.blekochemie.nl/blog/koelvloeistoffen-welke-variant-moet-je-inkopen

Antivries = concentraat

Omdat de koelvloeistof niet mag bevriezen, bevat deze vloeistof een product dat daar voor zorgt, een antivries middel. Een koelvloeistof is beschikbaar in een kant en klaar gemengde variant en in een concentraat. Het concentraat wordt ook wel antivries genoemd. Deze variant kan dan zelf worden gemengd met gedemineraliseerd water om zo de juiste vorstbeschermingsgraad te behalen. Het mengen van een concentraat met gewoon kraanwater is natuurlijk goedkoper, maar niet aan te raden. Kraanwater bevat veel meer negatieve ionen dan demiwater. Dit heeft weer invloed op de andere stoffen in de coolant. Vraagt een klant dus naar antivries, dan wordt vaak het concentraat van de koelvloeistof bedoeld. Vraag voor de zekerheid na of dat ze inderdaad een koelvloeistof zoeken en geen ruitensproeivloeistof en wijs je klant op het mengen met demiwater.   

Ruitensproeivloeistof en antivries

Ruitensproeivloeistof is bedoeld om de voor- en achteruit van je auto schoon te maken zodat je een optimaal zicht hebt. Verschillende soorten vuil moeten eenvoudig met de vloeistof van je ruit kunnen worden geveegd door de ruitenwissers. Hiervoor is het belangrijk dat de vloeistof van een goede kwaliteit is. Ook in de winter moet de vloeistof zorgen voor een goed zicht en mag niet bevriezen. Hiervoor wordt er een antivries middel aan de vloeistof toegevoegd. Dit kan bijvoorbeeld door middel van ethylalcohol.

Antivriesmiddel

Er zijn ook vloeistoffen op de markt die geen ethylalcohol bevatten, waardoor ze vrij op te slaan zijn. Veel van deze vloeistoffen bevatten een andere stof die ervoor zorgt dat de vloeistof niet bevriest. Dat klinkt ideaal, vrij op te slaan, reinigen van de ruiten, niet bevriezen in de winter en ook nog eens goedkoper. Maar de toevoeging aan deze vloeistoffen is vaak ook vrij vet. Hierdoor blijft er bij gebruik van de vloeistof een dunne laag achter op de ruit. Je kunt je voorstellen dat bij vaker gebruik van de vloeistof deze laag steeds dikker wordt en je hierdoor een steeds minder goed zicht krijgt. In de toch al donkere tijden in de herfst en winter, kan dit zorgen voor een slecht zicht en gevaarlijke situaties. De vettige laag is weer te verwijderen door de auto door de wasstraat te rijden. Check dus altijd eerst even welke vloeistof er wordt aangeboden, zo voorkom je dat je in de winter minder zicht hebt.

Concentraat of K&K

Ruitensproeivloeistof is beschikbaar is een zomer en wintervariant. De zomervariant bevat geen anitvriesmiddel  en is speciaal bedoeld om insekten en bijvoorbeeld boomhars gemakkelijk te verwijderen. De wintervariant bevat wel een antivriesmiddel. Ook is deze vloeistof zo samengesteld om de winterse viezigheden gemakkelijk  van de ruit te kunnen vegen. Van beide varianten is er een kant en klaar en een concentraat beschikbaar. Vraagt je klant om r.s. antivries, dan zoeken ze een ruitensproeivloeistof concentraat. Een kant en klaar product heeft namelijk verschillende vorstbeschermingsgraden. De klant zal in dat dan ook aangeven welke vorstbeschermingsgraad ze zoeken. 

Duidelijkheid

Voor de zekerheid is doorvragen altijd een goed idee. Veel klanten verwarren de twee producten met elkaar. De eerste check is altijd waar ze de vloeistof voor gaan gebruiken. Voor het koelen van de motor of voor het reinigen van de ruiten? Daarnaast is de vraag of ze een gereed product zoeken of een nog te mengen variant, een goede tweede. Zo weet je precies wat de klant bedoelt en kun je het juiste product leveren. Heb je zelf nog vragen? Click op de button hieronder en laat het ons weten.

 

Neem contact met ons op

 

inkoopgids gevaarlijke stoffen

Over het Bleko Chemie Blog

Dankzij jarenlange ervaring weten wij waar we over praten als het gaat om brandbare en/of bijtende producten. In onze blogs delen we deze kennis.

Meld je aan voor blog updates

Laatste blogs