Webshop
Antifreeze.png

Bleko blog

Coronavirus en ontsmetting

Door:   Iris van Heesch 27 maart, 2020

vrouw met mondkapjeOp dit moment gaan we met z'n allen een periode door die ongekend is. Het zijn bizarre tijden met daarbij veel onzekerheid. Wij willen op deze manier onze steun en medeleven uiten naar iedereen die op dit moment ziek is of een dierbare heeft die kampt met deze ziekte. Nabestaanden willen wij veel sterkte wensen in deze moeilijke tijd. Ook verzoeken wij iedereen om zoveel mogelijk de richtlijnen en maatregelen te volgen. Dit om jezelf en daarmee ook anderen te beschermen. 

Levering

Ook wij bij Bleko Chemie zorgen ervoor dat we ons houden aan de richtlijnen om onze huidige klanten en nieuwe klanten te kunnen blijven leveren. Degene die thuis kunnen werken, doen dat ook. Personeelsleden hebben verspreid pauze, we houden allemaal 1,5 meter afstand van elkaar en mocht er iemand verkouden zijn, dan blijft diegene thuis. Op deze wijze gaan wij ervan uit dat onze productie en levering op bijna geheel dezelfde wijze kan plaatsvinden als voorheen met daarbij een goede bescherming voor al ons personeel.

Desinfectie, de grootste vraag

handen wassenHet zal niemand zijn ontgaan dat er op dit moment een erg grote behoefte is aan onder andere desinfectie. Ook wij merken dat deze markt compleet is veranderd en wij krijgen dagelijks tientallen telefoontjes en mailtjes of wij dit kunnen leveren. De vraag naar bijvoorbeeld ethanol en isopropanol is dan ook erg groot en het aanbod erg schaars. Hierdoor lopen de prijzen op. Wij zijn daardoor genoodzaakt om deze producten op dagprijs aan te bieden aan onze bestaande en nieuwe klanten. Wij zullen de verhogingen zo min mogelijk door belasten om de producten voor zoveel mogelijk mensen betaalbaar en dus beschikbaar te houden. Informeer bij ons naar onze actuele prijs en voorraad.  

Ethylalcohol en Isopropanol

Alcohol heeft de kenmerkende eigenschap om te kunnen desinfecteren. Dat komt door de volgende twee unieke eigenschappen:

  1. Alcohol is een oplosmiddel en lost, in tegenstelling tot water, lipiden (vetten) en polysachariden (koolhydraten) op.
  2. Alcohol verbreekt de structuur van eiwitten en nucleïnezuren.

Cellen van bacteriën en schimmels bestaan hoofdzakelijk uit bestandsdelen die vallen onder vetten, koolhydraten, eiwitten of nucleïnezuren en vallen dus uiteen wanneer ze in contact komen met alcohol. Virussen zijn op hun beurt vaak afhankelijk van een gastheer, zoals een bacterie, en verdwijnen dus met de bacterie.

 Een hoger alcoholpercentage is niet per definitie beter. Het celmembraan van een bacteriecel bestaat onder andere uit eiwitten. Wanneer eiwitten in aanraking komen met 100% alcohol ontstaat door stolling en harde laag om het binnenste deel van een cel. Hierdoor wordt de cel in slaap gesust, maar niet gedood. Bij 70% alcohol gebeurt dit in mindere maten en kan de alcohol de cel binnendringen en vernietigen. Wetenschappers beschouwen daarom ook alcohol 70% of alcohol 80% als de optimale concentratie. Wel heeft alcohol de tijd nodig om zijn werk te kunnen doen. Zo heeft 70% alcohol tussen 30 en 60 seconden de tijd nodig om het merendeel van de bacteriën af te breken.

Handgel of handdesinfectie

Goed je handen wassen is natuurlijk altijd erg belangrijk. Door dit goed, uitgebreid en met regelmaat te doen, spoel je ziekteverwerkers door het afvoerputje. Handgel op alcoholbasis zorgen voor een desinfecterende werking. Om hier optimaal gebruik van te maken, was je eerst je handen en gebruik je daarna de gel. Op deze manier kan de handgel de overgebleven bacteriën afbreken. Let er hierbij op dat ook de gel een bepaalde tijd nodig heeft om goed zijn werk te doen. Om ervoor te zorgen dat je handen niet compleet uitgedroogd raken, wordt er vaak een glycerol, een terugvetter, aan toegevoegd. Echter de kwaliteit hierin kan erg verschillen. Een goede glycerol is dan ook relatief wat duurder. Een handdesinfectie doet hetzelfde als een gel. Alleen is deze vloeibaar waardoor dit in sommige gevallen praktischer is in gebruik.

Stay Safe

gelukskat zwartPas goed op jezelf en op anderen in je omgeving. Houdt hierbij rekening met je medemens en denk aan de 1,5 meter afstand. Samen kunnen en gaan we dit overwinnen. Stay safe, stay at home and take care of eachother!!

 

 

Over het Bleko Chemie Blog

Dankzij jarenlange ervaring weten wij waar we over praten als het gaat om brandbare en/of bijtende producten. In onze blogs delen we deze kennis.

Meld je aan voor blog updates

Laatste blogs