Goed zicht is een cruciale factor voor veilig verkeer en een schone voorruit heeft hier een belangrijk aandeel in. Met name in de koude herfst- en wintermaanden zijn goede ruitenwissers en ruitensproeiervloeistof onmisbaar voor een schone voorruit. Om ruitensproeiervloeistof ook in de winter te kunnen gebruiken bevat het vaak een antivriestoevoeging. Dit voorkomt dat de ruitensproeiervloeistof op de voorruit of in het reservoir bevriest. De antivries voor ruitensproeiervloeistof bevat vaak ethanol of methanol. Hoewel deze stoffen een hoop voordelen bieden, zoals snelle verdamping en streeploos opdrogen, heeft de regering de SZW lijst aangepast. Waar methanol al verboden was, moet je voor ethanol bij professioneel gebruik verplicht een alternatief kiezen wanneer dit beschikbaar is. Waarom dit zo is en wat het alternatief is, lees je in dit blog.
Waarom eigenlijk antivries?
Als je ruitensproeier antivries professioneel gebruikt en wilt voldoen aan het gebod van de Arbowet, kies je misschien voor een ruitensproeiervloeistof zonder antivries. Hiermee vermijd je weliswaar het gebruik van ethanol, maar mis je wel een hoop andere voordelen. Denk daarbij aan:
- Een open deur: het voorkomen van bevriezing van de vloeistof in het reservoir. Want wanneer er een grote regen- of sneeuwbui overtrekt en het zicht niet verbeterd kan worden doordat de ruitensproeiervloeistof bevroren is, dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan op de weg.
- Het voorkomen van bevriezing van de vloeistof op de ruit. In zo’n geval kan de vloeistof wel uit het reservoir komen, maar bevriest het bijna direct op de ruit. Hierdoor ontstaat een waas of dichtslaande ruit.
Daarnaast wil je dat een goede ruitensproeier antivries aangenaam ruikt en de geur moet niet te overheersend in het voertuig aanwezig zijn.
Waarom zijn ethanol en methanol gevaarlijk?
Antivries is een belangrijke eigenschap van ruitensproeiervloeistof. Hiervoor werd eerst methanol gebruikt en nadat deze stof verboden werd, ethanol. Methanol is verboden omdat zelfs het inademen van de stof al gevaarlijk is. Ethanol leek een goede vervanger. De stof (bij het grote publiek beter bekend als alcohol) is niet giftig en lijkt daarom een goed alternatief. Voor particulier gebruik blijft het product dan ook gewoon in de schappen staan, maar voor professioneel gebruik verandert er een en ander. De reden hiervoor? Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat langdurige blootstelling aan ethanol de kans op kanker kan vergroten. De overheid heeft daarom ethanol toegevoegd aan de SZW lijst.
Voorkomen is beter dan genezen
Waarschijnlijk ken je de verhalen over de zwarte regen in Wijk aan Zee wel. Deze regen zorgt niet alleen voor slecht zicht, maar is ook nog eens gevaarlijk. Tata steel is hierover continu in gevecht met de overheid en met bewoners van Wijk aan zee. De wijze les die je hieruit kan trekken? Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor ruitensproeier antivries en het verbod op ethanol. Sancties voor bedrijven die zich niet aan de regels houden zijn groot en daarbij zorgt het voor extra controles van de overheid op de lange termijn. Het is dus zaak om je hier als bedrijf aan te houden. Niet alleen om boetes te voorkomen, maar ook om de veiligheid van personeel te waarborgen. Gelukkig zijn er inmiddels goede alternatieven voor ruitensproeierantivries zonder ethanol, waardoor je zeker weet dat je voldoet aan de regelgeving.
Veilig de weg op!
Wees je bewust van de veranderde regelgeving met het ingaan van de vernieuwde Arbowet. Niet alleen om boetes te voorkomen, maar ook om de veiligheid van je medewerkers te garanderen. We helpen je graag om aan deze nieuwe wetgeving te voldoen door het aanbieden van een ruitensproeiervloeistof mét antivriesmiddel maar zonder de stoffen ethanol en methanol. Onmisbaar voor ieder bedrijf dat medewerkers de weg opstuurt. Wil je meer informatie over regelgeving rondom de inkoop van schadelijke en gevaarlijke stoffen? Download dan onze inkoopgids gevaarlijke stoffen. Hierin vertellen we je meer over vervoer, opslag en verpakking van gevaarlijke stoffen.