Iedereen weet dat als je in de supermarkt een grotere verpakking van een product koopt, je naar verhouding vaak minder betaald. Dat kan het interessant maken. Hoe zit dat nu met grootverpakkingen in oplosmiddelen? In dit blog leg ik je uit waar je op moet letten zodat je voor jouw bedrijf de beste keuze maakt.
Wat wordt bedoeld met grootverpakking?
Onder grootverpakkingen verstaan we in het algemeen; meerdere producten in één afname. Dit is natuurlijk een ruim begrip. Zo betekent het in de supermarkt dat je bijvoorbeeld een tray met 36 stuks van hetzelfde product afneemt. Wij beperken ons in dit blog tot de grootverpakkingen voor oplosmiddelen. Dan gaat het om een afname van een groter volume van een oplosmiddel in één verpakking.
Verschillende grootverpakkingen
Bij het leveren van oplosmiddelen wordt er vaak gesproken over een grootverpakking bij een volume vanaf 25 liter. Vanaf dit volume zijn er diverse verpakkingen beschikbaar. Hieronder noemen we de meest voorkomende verpakkingen:
- 25 liter can
- 60 liter drum ( plastic of metaal )
- 208 liter vat ( plastic of metaal )
- 1000 liter IBC ( standaard of brandvertragend )
De afkorting IBC staat voor Intermediate Bulk Container. Het is een verpakking die gebruikt wordt als tussenvorm tussen vaten en bulktransport. Er zijn geen verpakkingen groter dan een IBC, daarboven krijg je te maken met bulktransport. Bijvoorbeeld in een tankwagen.
Voordelen grootverpakking
Het meest voor de hand liggende voordeel bij een grootverpakking is natuurlijk dat je meer van de benodigde vloeistof geleverd krijgt. Dit is zeker aan de raden als je veel van de vloeistof gebruikt. Je hebt dan niet onnodig veel kleine verpakking die snel leeg zijn. Een ander voordeel is dat de vloeistof in een grotere verpakking bij de meeste leveranciers vaak voordeliger is per liter. Immers de leverancier hoeft hierbij maar één verpakking te gebruiken bij het produceren in plaats van meerdere kleinere verpakkingen. Daarnaast kunnen grootverpakkingen je shop een professionele uitstraling geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vaten naast elkaar met verschillende vloeistoffen.
Metalen verpakking
Een stalen vat heeft vaak een luxere uitstraling en staat dan ook erg mooi in bepaalde schappen van diverse bedrijven. Let er wel op dat niet elke vloeistof geschikt is om in een metalen vat te leveren. Dit heeft te maken met de samenstelling van vloeistoffen. Deze kunnen inwerken op het metaal. Dan is het beter om een kunststof vat te gebruiken. Gelukkig hoef je niet zelf te weten welke vloeistof in een metalen of kunststof verpakking kan. Je leverancier of producent heeft hiervoor alle kennis in huis en kan je dan ook uitstekend informeren welk vat voor welke vloeistof geschikt is.
Opslag grootverpakking
Wat een nadeel kan zijn aan grootverpakkingen, is de opslag hiervan. Zeker als het om brandbare vloeistoffen gaat moet je dit goed geregeld hebben. Overleg daarom eerst met je eigen veiligheidsadviseur voordat je grootverpakkingen gaat inkopen. Zo weet je zeker dat je de verpakkingen bij binnenkomst ook op de juiste en veilige wijze kunt opslaan. Heb je geen eigen veiligheidsadviseur in dienst? Download onze inkoopgids gevaarlijke stoffen. Hierin vindt je heel veel belangrijke informatie, onder meer over de opslag van brandbare vloeistoffen. Onderaan dit blog vindt je de link.
Ook het vervoer van brandbare vloeistoffen in grootverpakking is anders dan bij kleine verpakkingen. Hiervoor is een ADR licentie vereist. Bij het leveren van de grootverpakkingen zal je leverancier dit op de juiste wijze regelen. Mocht je de grootverpakking daarna zelf nog willen vervoeren, check dan eerst even of dit zonder licentie kan.
Private Label
Zoals eerder vermeld kunnen grootverpakkingen bijdragen aan de professionele uitstraling van je shop. Ook is het mogelijk hierbij verpakkingen te gebruiken die voorzien zijn van je eigen merk en label, ook wel private label genoemd. Hiermee onderscheidt je je van je concurrent. Informeer naar de mogelijkheden voor een private label in grootverpakkingen bij je leverancier.