Webshop
Antifreeze.png

Bleko blog

Inkoper let op: dit is het belang van barrièreverpakkingen

Door:   Bas Oldenburg 4 juli, 2019

barriereverpakkingen

Als inkoper weet je dat er nogal wat komt kijken bij de keuze voor leveranciers en producten. Zo spelen kwaliteit en verpakking een belangrijke rol wanneer je de knoop doorhakt. Bij dat laatste draait het niet alleen om uiterlijk, maar ook om kwaliteit. Zo zijn barrièreverpakkingen cruciaal voor behoud van bepaalde stoffen, met name voor chemische producten. Werk je al langer als inkoper dan heb je waarschijnlijk al van barrièreverpakkingen gehoord, maar weet je niet precies waar je op moet letten. Daarom lees je in dit blog meer over het waarom van barrièreverpakkingen en geven we je handige tips.

Waarom bepaalde stoffen niet zonder barrièreverpakkingen kunnen

Het is goed om te weten dat kunststof in combinatie met chemische producten in de meeste gevallen het chemische product enigszins doorlaat. Dit is afhankelijk van het type verpakking en de inhoud. De inhoud migreert in meer of mindere mate door de verpakkingswand heen, waardoor je dus een deel van de stof verliest. Doordat kunststof voor 99,99% dicht is, vindt de migratie plaats en verschilt per oplosmiddel. Een voorbeeld van een oplosmiddel dat snel door de verpakking migreert, is terpentine. Hierbij verdampt ongeveer tien tot twintig procent, waardoor er twee grote gevolgen opspelen. Enerzijds leidt dit tot een economisch delict, anderzijds tot geuroverlast in je schap of magazijn. Beide gevolgen wil je het liefst voorkomen. Barrièreverpakkingen helpen om de stoffen wél in hun verpakking te houden, waardoor je dus zeker bent van behoud van inhoud en geen lekkende verpakkingen.

Welke soorten barrièreverpakkingen zijn er?

Barrièreverpakkingen zorgen dus voor het voorkomen van een economisch delict én geuroverlast in je schap of magazijn. Om migratie te voorkomen zijn er verschillende soorten barrières waaruit je kan kiezen. Er zijn vele soorten barrièreverpakkingen, maar we lichten er hieronder drie uit:

  • Nylon laagje
    Hierbij wordt een nylon korrel aan de HDPE toegevoegd, waarna dit wordt gesmolten en in de juiste vorm geblazen. Nylon en HDPE hebben een verschillend smeltpunt waardoor nylon eerder smelt dan HDPE. Dit heeft tot gevolg dat nylon zich in het midden van de wand vormt en er ontstaat er een ondoordringbaar laagje.
  • Fluor laagje
    Een fluor laag wordt opgedampt op de verpakking, waardoor er geen vermenging tussen het product en de verpakking optreedt.
  • Meerlaagse verpakking
    Bij een meerlaagse verpakking worden meerdere lagen over elkaar gelegd met een spuitkop. Vervolgens wordt van deze meerdere lagen een fles gevormd.

Barrièreverpakkingen worden voor zowel merkproducten als private label producten gemaakt. Dit betekent dat je bij de inkoop altijd navraag moet doen over welke verpakking is gebruikt. Daarnaast hebben ook de welbekende PET-flessen een barrière. Met het oog op de productietechniek is het produceren van een 5-liter PET-can met handvat echter lastig. Om deze reden worden grote flessen wel in HDPE geproduceerd. Of PET een geschikte verpakking is, is afhankelijk van de te verpakken stof. Zo zijn bepaalde stoffen niet geschikt voor dit materiaal. Andere stoffen, zoals terpentine, lenen zich juist uitstekend voor een literverpakking PET-fles.

Tips voor de inkoper

Het voorkomen van een economisch delict en geuroverlast in je schap of magazijn zijn voldoende redenen om te kiezen voor kwalitatief hoogwaardige barrièreverpakkingen in plaats van alleen kunststofverpakkingen. Vraag daarnaast altijd bij een leverancier welke soorten hij gebruikt en ook waarom. Denk hierbij ook aan de impact op het milieu en hoe groot de doorlaatbaarheid nog is. Daarnaast is de prijs vaak een doorslaggevende factor bij de inkoop van verpakkingen. Toch is het zeker ook belangrijk om bovenstaande aspecten in gedachte te houden. Kies je immers voor de goedkoopste optie en vervliegt vervolgens alsnog een groot deel van je ingekochte producten, dan gaat je bespaarde geld alsnog in rook op.

Voorkom vervlieging!

Je producten of geld in rook (of damp) zien opgaan wil geen enkele inkoper. Door te kiezen voor de juiste barrièreverpakkingen kun je dit gelukkig voorkomen. Benieuwd welke barrièreverpakking je moet kiezen bij welk product? We vertellen je er graag meer over. Wil je liever eerst meer lezen over het omgaan met gevaarlijke stoffen? Download dan onze inkoopgids!

inkoopgids gevaarlijke stoffen

Over het Bleko Chemie Blog

Dankzij jarenlange ervaring weten wij waar we over praten als het gaat om brandbare en/of bijtende producten. In onze blogs delen we deze kennis.

Meld je aan voor blog updates

Laatste blogs