Webshop
Antifreeze.png

Bleko blog

Screenwash en ruitontdooier

Door:   Iris van Heesch 6 november, 2019

vieze achterruitRuitensproeivloeistof, oftewel screenwash, is onmisbaar om veilig de weg op te gaan. Bij ruiten die geen goed zicht meer hebben, is het belangrijk om deze snel en makkelijk schoon te krijgen. Een goede screenwash met de juiste samenstelling is hiervoor cruciaal. Ook de juiste variant in elk jaargetijde is van belang. Daarnaast is ruitontdooier een fijne aanvulling op je assortiment. Wij leggen je de werking en verschillen van deze producten uit. 

Antivries; coolant of screenwash?

Er zijn twee verschikkende soorten screenwash: een zomer en een winter variant. De zomer variant is vaak geel of roze en de winter variant is blauw en heet ruitensproeiantivries. Net zoals bij coolants is er bij screenwash ook sprake van antivries. Je kunt je dan ook voorstellen dat deze producten regelmatig door elkaar worden gehaald. Helaas bestaat er geen regel onder alle leveranciers om de wintervariant van screenwash bijvoorbeeld r.s. antivries te noemen.

Geur

De consument beoordeeld het product met name op een lekker frisse geur, streeploos reinigen en geen problemen met bevriezing. Via ventilatieroosters komt bij gebruik de geur van het product terecht in het interieur van de auto. Daarom is een prettige geur erg belangrijk. Hiervoor moet de kwaliteit van de grondstoffen goed zijn, zodat vervelende basis geuren niet verstorend werken. Bij de wintervariant speelt de gebruikte alcoholbasis hierbij een belangrijke rol. Bij kwalitatief goede producten komt het toegevoegde parfum dan optimaal tot haar recht.

Winter

In de winterperiode hebben we met veel verschillende omstandigheden te maken. Opspattende modder, pekel en vorst vragen om andere toevoegingen in een screenwash. Door in deze periode r.s. antivries te gebruiken voorkom je dat de ruitensproeierleidingen kapot vriezen en zorg je dat de ruiten vieze autoschoon blijven. In deze wat donkere tijd van het jaar, is extra goed zicht namelijk erg belangrijk.  De wintervariant van screenwash is ook als concentraat beschikbaar die de klant zelf met water mengt. Ook hier geldt weer hetzelfde als voor de antivries variant van de coolants: de juiste verhouding tussen concentraat en water is nodig om een bepaalde vorstbescherming te behalen. Makkelijker is het om een kant en klaar product te gebruiken, zodat er geen misverstand ontstaat over de verhouding en de vorstbescherming in het reservoir. Er zijn verschillende kant en klaar wintervarianten van screenwash te koop met een eigen vorstbescherming. Ook al is screenwash een krachtig reinigingsmiddel, dit betekent niet dat het materialen zoals lak, chroom, rubber of plastic onderdelen aantast. Screenwash is hierop getest en veilig in gebruik.

Zomer

De zomerse variant is uiteraard goedkoper omdat deze geen antivries bevat. Wel moet deze variant op tijd vervangen worden in verband met bevriezing. In de zomerperiode zijn er veel meer insecten aanwezig dan in de winter. Deze insecten komen ook op de ruiten terecht en kunnen voor hinderlijk zicht zorgen. Ook boomhars, vogelpoep en andere aangekoekte aanslag van allerlei insecten moet geen probleem zijn voor de zomerse screenwash. Special additieven in dit product zorgen in deze periode voor het optimaal verwijderen van viezigheid.

 

Ethanol beperking voor professioneel gebruik

De antivries voor de screenwash vloeistof bevat vaak ethanol. Vroeger bevatte het methanol. Dit is echter verboden. Voor ethanol heeft de overheid nu verplicht gesteld dat bij professioneel gebruik, je een alternatief moet kiezen voor ethanol als dit beschikbaar is. Voor particulier gebruik geldt deze verplichting nog niet. Methanol en ethanol zijn stoffen die ingedeeld zijn als CMR stof; Carcinogeen (kankerverwekkend) en/of Mutageen (veranderingen in erfelijke eigenschappen inducerend) en/of Reproductie toxisch (schadelijk voor de voortplanting of het nageslacht) Dit zijn stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Daarom zijn er tegenwoordig ook al wintervarianten screenwash zonder ethanol, maar wel met dezelfde eigenschappen als de varianten met ethanol. Zo kun je als inkoper al voldoen aan het gebod van de Arbowet. Natuurlijk is ook dit product leverbaar onder private label, waardoor je je nu al kunt onderscheiden op deze markt.

 

Ruitontdooier

bevroren ruitRuitontdooier is een fijn bijproduct voor tijdens de wintermaanden. Doordat het gebruik eenvoudig is
bij bevroren ramen, kan iedereen het gebruiken. De spray wordt vanaf de bovenkant over de 
ruit gespoten en door de additieven ontdooien de bevroren ruiten in een korte tijd. Daarna is de ontdooide ijslaag eenvoudig te verwijderen door het gebruik van de ruitenwissers. Hiermee voorkomt het krassen op de ramen bij het gebruik van ijskrabbers.

Op tijd inkopen

De temperatuur buiten zorgt er nu nog niet voor dat er een r.s. antivries of ruitontdooier noodzakelijk is. De eerste nachtvorsten hebben we echter al gehad. Zorg ervoor dat je op tijd je voorraad r.s. antivries en ruitontdooier besteld. Op deze manier kun je direct leveren aan je klant zodra de weersomstandigheden om deze producten vragen.

Wil je meer weten over screenwash en ruitontdooier, download dan onderstaand e-book. Dan heb je alle informatie handig en overzichtelijk bij elkaar.

Download de Inkoopgids gevaarlijke stoffen

Over het Bleko Chemie Blog

Dankzij jarenlange ervaring weten wij waar we over praten als het gaat om brandbare en/of bijtende producten. In onze blogs delen we deze kennis.

Meld je aan voor blog updates

Laatste blogs