We gaan langzaam richting de winter. Dan is een goede ruitensproeivloeistof onmisbaar. Hiermee zorg je voor een goed zicht tijdens het rijden in elke omstandigheid. Maar voordat de vloeistof in het reservoir van een auto of vrachtwagen zit, moet je deze eerst inkopen. Daar komt een stuk opslag bij kijken. Hoe zit het nu precies met opslaan van deze vloeistof? Ik leg je uit waar je als verkoper op moet letten en rekening mee moet houden voor de opslagcapaciteit.
R.S.Antivries
Om ervoor te zorgen dat ruitensproeivloeistof niet bevriest bij koude temperaturen wordt er vaak een alcohol toegevoegd aan de vloeistof. Eerder werd hiervoor vaak methanol gebruikt. Echter deze vloeistof is al een tijd verboden. Veel vloeistoffen bevatten nu ethanol. Voor de particulier is het gebruik van deze vloeistof als screenwash nog toegestaan. Voor professioneel gebruik ben je verplicht om een alternatief te kiezen als dit beschikbaar is. Zie ook onze eerdere blog: https://www.blekochemie.nl/blog/ethanol-verbod-in-ruitensproeier-antivries-voor-professioneel-gebruik
De verschillende verpakkingen
Bij het vervoeren van screenwash kan de verpakking het je gemakkelijker maken. Screenwash dat ethanol bevat is ontvlambaar. Dit betekent dat het niet zomaar vervoerd en opgeslagen mag worden. Kleine verpakkingen hiervan zijn vaak vrijgesteld van ADR. Hierdoor mag het door iedere chauffeur vervoerd worden. Grotere verpakkingen, boven 5 liter in grote hoeveelheden, mogen alleen door een chauffeur met ADR licentie vervoerd worden. De opslag van kleine en grote verpakkingen van ontvlambare vloeistoffen is echter niet zo gemakkelijk in te delen.
Opslag
Het opslaan van ontvlambare vloeistoffen is een hele uitdaging. Je moet met veel verschillende regels rekening houden. Om te beginnen met de ondergrens. Kom je hierboven dan moet je de producten opslaan in speciale opslagvoorzieningen die voldoen aan PGS 15. Een voorbeeld van een speciale opslagvoorziening is een brandveiligheidsopslagkast. Deze kan geplaatst worden op een winkelvloer om zo toch de screenwash veilig op te slaan en tegelijkertijd te kunnen verkopen.
Lege verpakkingen en gassen
Bij het gebruik van screenwash in grotere verpakkingen, blijven deze verpakkingen vaak leeg achter in een magazijn totdat ze worden verwijderd. Wat vaak niet bekend is, is dat deze lege verpakkingen soms nog gevoeliger zijn voor ontvlambaarheid dan volle verpakkingen. Dit komt door de gassen die achter blijven in de verpakkingen. Het is namelijk niet de vloeistof zelf die brandbaar is, maar de damp die er boven hangt. Bij volle verpakkingen is er weinig ruimte voor deze gassen. Bij lege verpakkingen nemen de dampen de overgebleven ruimte in. Deze lege verpakkingen vallen dan ook net zoals de volle verpakkingen onder de regels van PGS 15.
Gemakkelijk opslaan; Ethanolvrij, ADR vrij
Om te voldoen aan de Arbowet en daarmee ethanolvrije screenwash in te slaan, kun je ook direct voldoen aan de vrije opslag. Er zijn producten in de markt beschikbaar die vrij op te slaan zijn. Ook in grotere verpakkingen. De vloeistof heeft een hoger vlampunt en houdt de verbranding niet in stand. Hierdoor is het product vrij te vervoeren en op elke bedrijfsvloer gemakkelijk op te stellen. Het product is wellicht iets duurder in aanschaf, maar door de vrije opslag bespaar je op de extra opslagcapaciteiten.
Nog niet helemaal duidelijk?
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Of heb je te maken met een uitzonderlijke situatie waarbij je niet goed weet welk product je moet toepassen? Neem contact met ons op. Wij helpen je aan het juiste antwoord.