Webshop
Antifreeze.png

Bleko blog

Slim inkopen van veilige en verantwoorde ruitensproeier antivries

Door:   Bas Oldenburg 22 december, 2017

ruitensproeier antivries.jpgRuitensproeier antivries is een product waarvan de verkopen lastig zijn te voorspellen. Wordt het een zachte of juist strenge winter? Valt de winter vroeg in, of komt de kou pas in februari? Niets is zo grillig als het weer. Als de zomer tegen het einde loopt wordt op de afdeling inkoop vaak al aan de winter gedacht. Voorraden van een seizoengebonden product als antivries wil je op tijd binnen hebben, zodat je de klant niet misgrijpt als de vorst onverwacht invalt. De meeste typen antivries voor ruitensproeiers zijn echter brandbaar en/of giftig, wat gevolgen heeft voor het vervoer en opslag van dit product. Een grote voorraad betekent dat er veel veiligheidsmaatregelen nodig zijn in het magazijn of op de winkelvloer. In dit blogartikel vertel ik over een slim alternatief: een ruitensproeier antivries die effectief, veilig en verantwoord is en geen logistieke beperkingen met zich meebrengt.

Wat maakt een goede ruitensproeier antivries? 

Eigenlijk merkt een chauffeur pas hoe belangrijk een goede ruitensproeier met antivries is, als de vorst inslaat, de ruiten bevriezen of insneeuwen en de strooiwagens de weg op gaan. De autoruiten zijn compleet dichtgevroren en het opspattende pekelwater laat een vieze witte waas achter. Een ruitensproeier antivries is dan essentieel bij het creëren van goed zicht vanuit het voertuig.  

Gebruikers stellen een aantal functionele eisen aan ruitensproeier antivries:

  • Bescherming tegen vorst en voorkomen van het opnieuw bevriezen van de ruit;
  • Vorstbescherming tot een temperatuur van -15°C, wat in het huidige klimaat van Nederland voldoende is;
  • Effectieve reiniging;
  • Droogt snel en streeploos op en laat geen vettige waas achter;
  • Neutrale geur;
  • Betaalbaar.

Om aan deze eisen te voldoen heb je een middel tegen bevriezing nodig dat snel verdampt en een neutrale geur heeft. Dit laatste is belangrijk voor de gebruikerservaring van de chauffeur en passagiers want via het ventilatiesysteem komen na het opspuiten kleine hoeveelheden damp in de auto terecht.

Antivries: ADR-klasse 3 (brandbare vloeistof)

Om bovenstaande eisen te realiseren bevatten traditionele typen ruitensproeier antivries alcoholen zoals methanol of Ethanol. Het voordeel van deze stoffen is dat ze snel verdampen en streeploos opdrogen. Het grote nadeel is echter dat ze brandbaar zijn en methanol is zelfs giftig. Het is geen prettige gedachte dat je je klant blootstelt aan deze stof.

De brandbaarheid van dit type antivries heeft bovendien gevolgen voor opslag, handling en transport van de producten. Er mag slechts een beperkte hoeveelheid op de winkelvloer aanwezig zijn en de magazijnen moeten voldoen aan de PGS15-regelgeving voor opslag van gevaarlijke goederen. Deze norm geeft aan in welke situaties er speciale maatregelen noodzakelijk zijn voor opslag, waaronder:

  • Gescheiden opslag en/of brandwerende deuren.
  • Goede ventilatievoorzieningen.
  • Speciale blussystemen die gebruikmaken van schuim, gas of grote hoeveelheden water.
  • Aanwezigheid van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Verder zijn er nog speciale eisen als verwijdering van ontstekingsbronnen en opslag boven lekbakken. Bij vervoer van grotere verpakkingen komt ADR transport kijken en op de winkelvloer moet een brandwerende kast worden gebruikt als er grotere hoeveelheden opgeslagen worden. Bovendien moeten er persoonlijke beschermingsmiddelen aanwezig zijn voor het geval er zich toch calamiteiten voordoen. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de veiligheidsmaatregelen die getroffen moeten worden. Zo zie je dat er een hoop komt kijken bij een op het oog simpel product als ruitensproeier antivries. Het zijn allemaal zaken waar je als inkoper rekening mee moet houden. Maar er is een alternatief.

Antivries zonder brandbare vloeistoffen!

Tegenwoordig bestaan er ook antivries producten zonder brandbare vloeistoffen. Deze producten zijn vrij op te slaan op de werkvloer en brengen geen logistieke beperkingen met zich mee. Om dit soort producten commercieel interessant te maken moeten ze echter wel net zo goed, of beter presteren dan de traditionele ruitensproeier antivries. Oftewel, ze moeten een effectieve vorstbescherming bieden van minimaal -15°C en streeploos en zonder waas opdrogen. Dat alles natuurlijk tegen een aantrekkelijke prijs. Er zijn verschillende producten op de markt die hieraan voldoen. Maar let op; over het algemeen geldt dat hoe goedkoper de antivries, hoe minder goed ze streeploos en zonder waas opdrogen.

Het grote voordeel van deze antivries is dat je de voorraad vrij kunt opslaan in magazijn en op de winkelvloer, zonder dat er extra maatregelen nodig zijn. Je kunt dus grotere voorraden aanhouden, zonder in problemen te komen met de PSG15-regelgeving rondom brandveiligheid. Het is bovendien ook een stuk veiliger voor personeel en natuurlijk ook voor de klant. 

Brandveilige ruitensproeier antivries; een slimme keuze

Als mensen zich bewust zouden zijn van de risico's van de “ouderwetse” ruitensproeier antivries, zouden velen waarschijnlijk kiezen voor een veiliger alternatief. De bewuste consument van tegenwoordig kiest steeds vaker voor verantwoorde en gezonde alternatieven en een antivries zonder giftige brandbare stoffen past perfect in dat plaatje. Als inkoper heb je nu de mogelijkheid om zo’n vriendelijk product aan te bieden.  

Heb je nog de reguliere antivries voor de ruitensproeier in het magazijn staan of andere brandbare of giftige stoffen? Controleer of het op de juiste wijze ligt opgeslagen en voorkom zo incidenten die mogelijk schadelijk zijn voor de organisatie, de werknemers of de klant. Kies waar mogelijk voor veilige(r) alternatieven. Dat kan bovendien goedkoper zijn, omdat er geen speciale maatregelen nodig zijn voor vervoer, opslag en handling van het product. 

Meer informatie over regelgeving rondom de inkoop van schadelijke en gevaarlijke stoffen lees je in de Inkoopgids gevaarlijke stoffen. In deze gids heb je de meest belangrijke informatie rondom vervoer, opslag en verpakking van gevaarlijke stoffen direct bij de hand. 

inkoopgids gevaarlijke stoffen

Over het Bleko Chemie Blog

Dankzij jarenlange ervaring weten wij waar we over praten als het gaat om brandbare en/of bijtende producten. In onze blogs delen we deze kennis.

Meld je aan voor blog updates

Laatste blogs